Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
"Foie gras: Okrucieństwo za przysmakiem"


12 maja 2016 r. odbyło się spotkanie Grupy do spraw Dobrostanu i Ochrony Zwierząt w Strasburgu na temat: "Foie gras: Okrucieństwo za przysmakiem". Prelegenci zilustrowali obecną sytuację produkcji foie gras w Europie, w odniesieniu do wiedzy naukowej na temat dobrostanu zwierząt, postrzegania obywateli francuskich oraz postawy Komisji Europejskiej.

Adolfo Sansolini, konsultant belgijskiej organizacji na rzecz dobrostanu zwierząt GAIA, przedstawił analizę ponad 20 pytań parlamentarnych na temat produkcji foie gras, na które UE udzieliła już odpowiedzi w tej kadencji Parlamentu Europejskiego. Podkreślił niespójność niektórych odpowiedzi, niewystarczające monitorowanie produkcji foie gras w UE oraz problemy wynikające z rozporządzenia UE, które de facto zobowiązuje producentów do przymusowego karmienia zwierząt.

Komisja wielokrotnie stwierdzała, że nie posiada prawie żadnych informacji na temat tego, czy producenci foie gras przestrzegają przepisów UE, ale jednocześnie nie planuje się żadnych działań w celu naprawienia tej sytuacji. Ponadto istnieje pilna potrzeba skreślenia z rozporządzenia (WE) nr 543/2008 minimalnych mas wątroby kaczek i gęsi wykorzystywanych w produkcji foie gras, w celu zaprzestania karania na rynku tych producentów, którzy nie zmuszają swoich zwierząt do karmienia".

Christophe Marie, rzecznik Fondation Brigitte Bardot, przedstawił wyniki badania przeprowadzonego we Francji na początku 2016 roku, które pokazuje sprzeciw obywateli francuskich - głównych konsumentów foie gras na świecie - wobec stosowania przymusowego karmienia w produkcji foie gras.

Profesor Donald Broom z Uniwersytetu Cambridge, jeden z najwybitniejszych naukowców w dziedzinie dobrostanu zwierząt na świecie, przedstawił przygotowane w zeszłym roku wspólnie z dr Irene Rochlitz opracowanie na temat dobrostanu kaczek w Foie Gras Production.

W studium dokonano przeglądu międzynarodowej literatury naukowej, a wnioski z niego wskazują na potrzebę unikania wymuszonego karmienia i przestrzegania pewnych wymogów prawnych związanych z zakwaterowaniem, które są rutynowo ignorowane.

Profesor Broom podkreślił, że obecnych wzorców produkcji nie można już postrzegać jako "tradycyjnych", przede wszystkim dlatego, że w większości przypadków wykorzystuje się wątroby kaczek, a nie gęsi. W wielu aspektach produkcji foie gras stwierdzono poważne problemy społeczne.

W badaniu przeprowadzonym przez Cambridge University wspomniano również o możliwych zagrożeniach dla zdrowia konsumentów, na podstawie obecności w produkcie końcowym amyloidów, które są związane z chorobą Alzheimera i cukrzycą typu II.Po prezentacjach pojawiły się liczne pytania zadawane przez posłów do PE.