Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Jadwiga Wiśniewska pyta o Strategię "Od pola do stołu"


Bruksela, 3 Lutego 2021.

Eurposeł Jadwiga Wiśniewska skierowała dwa pytania do Komisji Europejskiej ws. Strategii "Od pola do stołu".

Strategia „Od pola do stołu” jest elementem szerszej strategii Europejskiego Zielonego Ładu, która ma na celu transformację unijnych gospodarek w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego. Główne założenia Strategii obejmują: zmniejszenie śladu środowiskowego i klimatycznego unijnego systemu żywnościowego i wzmocnienie jego odporności, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, ograniczenie strat składników odżywczych z nawozów (szczególnie azotu i fosforu) o  co najmniej 50% (co ma spowodować redukcję użycia nawozów o co najmniej 20%), ograniczenie ogólnego użycia pestycydów o 50% i środków antybakteryjnych dla zwierząt gospodarskich o  50% czy wreszcie odwrócenie procesu utraty różnorodności biologicznej, poprzez przeznaczenie co najmniej 25% użytków rolnych UE na rolnictwo ekologiczne do 2030 roku.

W pytaniach do KE Europoseł Jadwiga Wiśniewska pytała zwróciła uwagę na kilka kwestii problematycznych z perspektywy Polski.

Czy przy opracowywaniu Strategii „Od pola do stołu” Komisja przeprowadziła rzetelną ocenę wpływu proponowanych regulacji na poszczególne gospodarki państw członkowskich? Czy Komisja przeprowadziła konsultacje na początkowych etapach opracowywania Strategii, aby przedstawić realne cele redukcyjne w poszczególnych gospodarkach państw członkowskich?- pytała Europosłanka.

Zwróciła również uwagę na sytuację małych i średnich gospodartw rolnych. Według założeń Strategii proponowane w niej regulacje będę wymagać wielorakich i kosztownych dostosowań technologicznych o charakterze inwestycyjnym, wymagających szerokiego transferu nowej wiedzy – będzie to szczególne wyzwanie dla rolnictwa opartego o małe i średnie gospodarstwa rodzinne. Niestety, Komisja nie przedstawiła dotychczas pełnej oceny wpływu strategii na rentowność gospodarstw rolnych. Nie znamy szczegółowych narzędzi, za pomocą których Komisja chce chronić dochód podstawowy rolników, jeśli wdrażana strategia, wraz z reformą WPR, okażą się dla nich zbyt dużym obciążeniem, zwłaszcza w pierwszych etapach ich wdrażania- podkreśliła Jadwiga Wiśniewska.

W jaki sposób Komisja zamierza chronić małe i średnie gospodarstwa rolne, gdy okaże się, że realizacja założeń Strategii będzie dla nich zbyt dużym obciążeniem? Jakie działania zamierza podjąć Komisja w celu wsparcia małych i średnich gospodarstw rolnych w realizacji Strategii „Od pola do stołu”?- pytała.