Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Osiągnięcie lepszych wyników w zakresie dobrostanu kurcząt brojlerów w UE

Strasburgu, 14 września 2023 r.

Podczas ostatniego dnia sesji plenarnej w Strasbourgu odbyło się spotkanie dotyczące hodowli broilerów (hybrydowych ras drobiu o wysokim tempie przyrostu masy ciała). Brali w nim udział specjaliści, jak i przedstawiciele grup hodowców i konsumentów. Dyskutowano nad możliwościami poprawy dobrostanu zwierząt, poprzez zwiększenie komfortu i wykorzystanie bardziej humanitarnego traktowania. Wskazano na wady stosowania zbyt dużych ilości paszy, stresu i wysokiej temperatury - niesie to za sobą pogorszenie jakości mięsa, jak i ma negatywne skutki dla klimatu, co jest szczególnie istotne w odniesieniu do kryzysu klimatycznego.

Dania, jako jeden z pierwszych krajów w Unii europejskiej planuje wprowadzenie ograniczeń dla hodowców drobiu szybkoprzyrastającego, jednocześnie proponując debatę na ten temat na gruncie Parlamentu Europejskiego. „Spodziewany wzrost kosztów, spowodowany zmianami wyniesie między 15% a 18%. Rodzi to potrzebę dofinansowań ze strony UE” - mówiła Mia Bonnichsen,, z Wydziału Nauk o Zwierzętach i Weterynarii  na Uniwersytecie w Aarhus.