Strasburg, 9 maja 2023r.
Konsumpcja świeżych owoców, warzyw i mleka w UE nie spełnia międzynarodowych ani krajowych zaleceń żywieniowych. Tymczasem konsumpcja przetworzonej żywności rośnie. Niezdrowe diety, wraz z niską aktywnością fizyczną, prowadzą do otyłości.Aby temu zapobiec, UE stworzyła program, który wspiera dystrybucję mleka, owoców i warzyw do milionów uczniów od przedszkola do szkoły średniej w całej UE.
Całkowity budżet UE na program, w okresie 2017-23, wynosił 250 milionów euro rocznie: do 150 milionów euro na owoce i warzywa oraz do 100 milionów euro na mleko. W lipcu 2022 roku Komisja Europejska ogłosiła, że redystrybucja pomocy w ramach programu szkolnego UE przypisze 2,9 miliona euro na pokrycie potrzeb uchodźców z Ukrainy uczęszczających do szkół UE.
W przyjętej we wtorek, 9 maja 2023, rezolucji posłowie wzywają do zwiększenia finansowania i uproszczenia unijnego programu szkolnego dotyczącego owoców, warzyw, mleka i produktów mlecznych.
Owoce, warzywa i produkty mleczne, przeznaczone do dystrybucji w unijnych szkołach, powinny być nieprzetworzone, bez dodatku cukru, tłuszczu, soli czy substancji słodzących, ekologiczne, produkowane lokalnie i z oznaczeniami jakości, podkreślili posłowie.
Przystępowanie szkół do programu musi być prostsze, aby był on atrakcyjny. Posłowie apelują o zmniejszenie biurokracji dla szkół korzystających z programu. Proponują również zbadanie możliwości rozszerzenia programu na kraje kandydujące.
źródło: Parlament Europejski