Podczas posiedzenia Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) 18 lutego 2020r. odbyła się wymiana poglądów ze Stellą Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności na temat planu walki z rakiem.
„My, jako Europa chcemy walczyć z rakiem” na samym początku już wspomniała Komisarz, dodając, że poważnie trzeba podjeść do problemu nowotworu. Trzeba patrzeć całościowo, a najważniejszymi działaniami będzie: prewencja oraz badania. Zwrócono również uwagę na dyskryminację osób chorych w miejscu pracy. W walce z nowotworem trzeba działać wspólnie, a pacjent musi być w centrum tych działań. Podejmowane kroki prewencyjne muszą być zgodne z obowiązującymi traktatami oraz z obowiązującymi przepisami.
Podczas dyskusji poruszano także kwestię wpływu aktywności fizycznej na rozwój choroby nowotworowej. Zastanawiano się również jak właściwe, w celach prewencyjnych, etykietować żywność. Podkreślono, że istotne będzie wsparcie krajów uboższych finansowo, aby każdy pacjent miał zagwarantowany dostęp do leczenia. W odpowiedzi na zadawane pytania komisarz Stella Kyriakides zapewniałą, że plan walki z rakiem będzie polegał przede wszystkim na prewencji. Wspomniała także o problemie zaburzeń hormonalnych wynikających ze złej jakości żywności.
W trakcie dialogu zauważono również, że unijna koncepcja strategii „od pola do stołu”, czyli plany ograniczenia stosowania chemicznych pestycydów, nawozów oraz antybiotyków, a także przestawienie produkcji na ekologiczne tory jest ściśle powiązana ze strategią walki rakiem. Zaznaczono, że ważna jest współpraca między państwami, aby ceny leków były przystępniejsze, a tym samym bardziej dostępne dla obywateli. Komiszrz Stella Kyriakides podkreśliła, iż choroba nowotworowa jest problemem globalnym i należy do niej podjeść horyzontalnie.