Strasburg, 19 kwietnia 2023r.
W latach 1990–2020 wylesianie spowodowało utratę obszaru większego niż powierzchnia Unii Europejskiej, przy czym konsumpcja w Unii jest powodem około 10% tych strat.
By walczyć ze zmianą klimatu i utratą bioróżnorodności, przedsiębiorstwa będą musiały pilnować, aby produkty sprzedawane w Unii nie prowadziły do wylesiania i degradacji lasów.
Rozporządzenie ma na celu zminimalizowanie konsumpcji produktów pochodzących z łańcuchów dostaw związanych z wylesianiem lub degradacją lasów.
Zakres towarów został rozszerzony poprzez dodanie kauczuku do pierwotnie proponowanego bydła, kakao, kawy, oleju palmowego, soi i drewna; zakresem objęte są również produkty pochodne w/w towarów.
Odpowiednie towary i produkty będą mogły być wprowadzane lub udostępniane na rynku Unii lub wywożone z rynku Unii tylko wtedy, gdy: (a) nie przyczyniły się do wylesiania i degradacji lasów; (b) zostały wyprodukowane zgodnie z odpowiednimi przepisami kraju produkcji; oraz (c) są objęte oświadczeniem o zachowaniu tzw. należytej staranności.