Bruksela, 6 czerwca 2023r.
Dostęp do bezpiecznej żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania i promowania dobrego zdrowia.
7 czerwca 2023 r. będziemy obchodzić piąty Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zapobiegania zagrożeniom przenoszonym przez żywność, ich wykrywaniaoraz inspirowanie działań w tym zakresie.
Globalizacja handlu żywnością, rosnąca populacja świata, zmiany klimatyczne i szybko zmieniające się systemy żywnościowe mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne może powodować ponad 200 różnych chorób, od biegunki po raka. Szacuje się, że na całym świecie co roku zachorowuje około 600 milionów ludzi po zjedzeniu zanieczyszczonej żywności, choroby przenoszone przez żywność dotykają 1 na 10 osób na całym świecie. Aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność i umożliwić konsumentom na całym świecie dokonywanie zdrowszych wyborów, WHO wydała zestaw kluczowych zaleceń dotyczących bezpieczniejszej żywności, sformułowanych przez grupę międzynarodowych naukowców. W UE zadaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest udzielanie bezstronnych porad naukowych i informowanie o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym. Wraz z krajowymi agencjami ds. bezpieczeństwa żywności EFSA buduje rozwijający się ekosystem wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności, zapewniając, że bezpieczna żywność pozostanie podstawą zdrowej diety i zrównoważonych systemów żywnościowych.
Żródło: EPRS