Bruksela, 25 stycznia 2022r.
We wtorek odbyło się wspólne wysłuchanie publiczne Komisji Ochrony Środowiska i Rolnictwa dotyczące wpływu strategii "od pola do stołu" na systemy rolno-spożywcze. Strategia jest elementem Europejskiego Zielonego Ładu, którego celem jest zapewnienie dostępu do zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności. Pośrednio ma ona także wpłynąć na zmniejszenie śladu węglowego systemów żywnościowych i wzmocnić odporność na kryzysy, między innymi poprzez krótsze łańcuchy dostaw.
Podczas wysłuchania odbyły się dwa panele. Celem pierwszego panelu była ocena strategii i umożliwienie bezpośredniego porównania między perspektywami UE i USA. Drugi panel przyglądał się strategiom adaptacyjnym na podstawie badań przeprowadzonych przez dwie niezależne organizacje. Wysłuchanie dało członkom obu komisji okazję do omówienia rzeczywistego wpływu strategii, ich powiązań z innymi politykami oraz drogi ku zrównoważonemu systemowi żywnościowemu, przynoszącemu korzyści zarówno rolnikom europejskim, jak i obywatelom.
Podczas paneli dwóch ekspertów, Jayson Beckman z Economic Research Service przy Departamencie Rolnictwa USA oraz Roel Jongeneel z Uniwersytetu Wageningen, przytoczyli wnioski ze swoich badań na temat skutków tej strategii, czyli spadku produkcji rolnej w UE (od 10 do 15%). oraz wzrost importu z krajów trzecich.
W 2023 r. Komisja opublikuje ramy monitorowania w celu oceny postępów i skumulowanych skutków różnych inicjatyw strategii „od pola do stołu”. Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej uruchomiło 11 stycznia kwestionariusz, aby ocenić, w jaki sposób powiązania w łańcuchu rolno-spożywczym mogą zmienić swoje praktyki w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji.
Zdjęcie: Basket of fresh vegetables © Image used under the license from Adobe Stock