Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Wpływ strategii „od pola do stołu” na rolnictwo i systemy żywnościowe


 

Bruksela, 25 stycznia 2022r.

We wtorek odbyło się wspólne wysłuchanie publiczne Komisji Ochrony Środowiska i Rolnictwa dotyczące wpływu strategii "od pola do stołu" na systemy rolno-spożywcze. Strategia  jest elementem Europejskiego Zielonego Ładu, którego celem jest zapewnienie dostępu do zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności. Pośrednio ma ona także wpłynąć na zmniejszenie śladu węglowego systemów żywnościowych i wzmocnić odporność na kryzysy, między innymi poprzez krótsze łańcuchy dostaw.

Podczas wysłuchania odbyły się dwa panele. Celem pierwszego panelu była ocena strategii i umożliwienie bezpośredniego porównania między perspektywami UE i USA. Drugi panel przyglądał się strategiom adaptacyjnym na podstawie badań przeprowadzonych przez dwie niezależne organizacje. Wysłuchanie dało członkom obu komisji okazję do omówienia rzeczywistego wpływu strategii, ich powiązań z innymi politykami oraz drogi ku zrównoważonemu systemowi żywnościowemu, przynoszącemu korzyści zarówno rolnikom europejskim, jak i obywatelom.

Podczas paneli dwóch ekspertów, Jayson Beckman z Economic Research Service przy Departamencie Rolnictwa USA oraz Roel Jongeneel z Uniwersytetu Wageningen, przytoczyli wnioski ze swoich badań na temat skutków tej strategii, czyli spadku produkcji rolnej w UE (od 10 do 15%). oraz wzrost importu z krajów trzecich. 

W 2023 r. Komisja opublikuje ramy monitorowania w celu oceny postępów i skumulowanych skutków różnych inicjatyw strategii „od pola do stołu”. Wspólne Centrum Badawcze  Komisji Europejskiej uruchomiło 11 stycznia kwestionariusz, aby ocenić, w jaki sposób powiązania w łańcuchu rolno-spożywczym mogą zmienić swoje praktyki w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji. 

 

 

Zdjęcie: Basket of fresh vegetables © Image used under the license from Adobe Stock